Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) – Οικοτροφείο ‘Ιωάννα’

Η Σ.Υ.Δ. – Οικοτροφείο Αμεα ‘Ιωάννα’ έχει έκταση 332 τετ. μέτρων, εντός οικοπέδου συνολικής έκτασης 1200 τετ. μέτρων στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, και λειτουργεί τις αρχές του 2014, ως η δεύτερη υποστηρικτική δομή 24 ωρης παροχής κοινωνικών υπηρεσιών του Φορέα, για 9 μόνιμους ένοικους / άτομα με ειδικές ανάγκες, 18 ετών και άνω.   


Βασικός σκοπός της Στέγης είναι, η εξασφάλιση του πρωταρχικού δικαιώματος των Αμεα για ανεξάρτητη διαβίωση καθώς και η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να διαβιούν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα και ενεργά σε ένα φυσικό περιβάλλον όπως της Οικογενείας τους. Επίσης, στοχεύει στην αποφυγή ‘περιθωριοποίησης’ ή ‘ιδρυματοποίησης’ όταν το στενό οικογενειακό περιβάλλον αδυνατεί για οποιοδήποτε λόγο να υποστηρίξει την διαβίωση τους. 

Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ

Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ

Η διαμονή σε αυτήν έχει όπως προαναφέραμε μόνιμο χαρακτήρα για 9 άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν: χάσει την οικογένεια τους και αδυνατούν να ζήσουν αποκλειστικά μόνα τους, σε αμεα διαζευγμένων οικογενειών, χαμηλών εισοδημάτων, πολλαπλών οικογενειακών προβλημάτων και κυρίως υγείας, μονογονεϊκές οικογένειες, κατόχους βιβλιαρίου απορίας κλπ. Συγχρόνως αποτελεί και μέρος μιας μεταβατικής διαδικασίας που αποσκοπεί στη διασφάλιση της παραμονής των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινότητα και την λειτουργική διασύνδεση τους με τη ζωή και τη δράση της τοπικής κοινότητας. Επιπλέον, η Στέγη μπορεί να παράσχει βραχυπρόθεσμη φιλοξενία εκ περιτροπής σε 2 ακόμα αμεα (εκπαιδευόμενους του Κ.Η.Φ., και μέλη του Συλλόγου), στα πλαίσια αντιμετώπισης της κρίσης ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες ή της οικογένειας του (προβλήματος/υποτροπής συμπεριφοράς ή υγείας αυτού, ή της οικογενείας του).

 

Η Σ.Υ.Δ. εξασφαλίζει: Υγιεινή, Άνετη και Ασφαλή Διαμονή, Υγιεινή και Ισορροπημένη Διατροφή, Ιατρική Φροντίδα, Μέριμνα για εισαγωγή σε Νοσηλευτικό Ίδρυμα (όταν κριθεί αναγκαίο), Ψυχαγωγία και Συμμετοχή των φιλοξενούμενων σε ανάλογες Κοινωνικές Εκδηλώσεις, Διαρκής Φροντίδα Αγωγής για αξιοποίηση και διατήρηση προσωπικών δεξιοτήτων, Αυτονομία και Ανάπτυξη της προσωπικότητας, Στήριξη και Εκτόνωση των ενδοοικογενειακών προβλημάτων κάθε συμμετέχοντα αμεα, κ.α.

 

Η Στέγη απασχολεί 15 συνολικά άτομα Επιστημονικό και Βοηθητικό προσωπικό (Προσωπικό Υποστήριξης) με τις ακόλουθες Ειδικότητες: Ψυχίατρος, Ψυχολόγος, Κοινωνική Λειτουργός, Νοσηλευτές, Φροντιστές – Επιμελητές, Οδηγός – Γενικών καθηκόντων, Μαγείρισσα και Καθαρίστριες.

 

Όλα οι Ένοικοι που κάνουν υποστηριζόμενη διαβίωση έχουν ως βασική και καθημερινή απασχόληση τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται καθημερινά (από Δευτέρα έως Παρασκευή) στο Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας (Κ.Η.Φ.) Αμεα (Χαϊδάρι), στο οποίο μεταφέρονται το πρωί και επιστρέφουν πάλι στην Στέγη το μεσημέρι, με ιδιόκτητο πούλμαν του Φορέα. Στις επιπλέον δραστηριότητες των Ενοίκων εντος και εκτός της Στέγης εμπεριέχονται και προγράμματα:

 

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με τα πιο βαθειά αισθήματα Ευγνωμοσύνης, O Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αμεα Δυτικής Αττικής ‘Η Ελπίδα’, Ευχαριστεί και Ευγνωμονεί τον μεγάλο Ευεργέτη και πανάξιο Φιλάνθρωπο, κο Σταμάτη Βαζακόπουλο του Αναστασίου, ο οποίος αγόρασε το οικόπεδο, έκτισε και εξόπλισε την Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Οικοτροφείο) με τον διακριτικό τίτλο ‘ΙΩΑΝΝΑ’, εις Μνήμην της Αξιολάτρευτης και Πολυαγαπημένης Συζύγου του Ιωάννας Βαζακόπουλου, το γένος Σαμουηλίδου. Ευχαριστούμε και Συγχαίρουμε τον κο Σταμάτη Βαζακόπουλο, για την Πίστη, την Αφοσίωση, την Ανιδιοτέλεια και πάνω από όλα την Αγάπη και Χαρά που προσέφερε στα ιδιαίτερα παιδιά μας, όσο και στις Οικογένειες τους. Ένα υπερσύγχρονο κτίριο, πραγματικό κόσμημα, που θα αποδεικνύει ότι, όπου υπάρχουν Άνθρωποι υπάρχει και Ελπίδα για να δημιουργούνται έργα Αγάπης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα συμβάλλουν για μια πιο Ισότιμη και Ανθρώπινη κοινωνία απαλλαγμένη από τις οικονομικές αντιξοότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.