Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας Αμεα

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (Κ.Δ.-Η.Φ.)  ΑΜΕΑ – (ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ):

-ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΌ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ Κ.Δ.-Η.Φ.:47 AMEA

-ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ – ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Κ.Δ.-Η.Φ.:

Το Κέντρο, το οποίο άρχισε να λειτουργεί από 1 Οκτωβρίου 2005, έχει δυναμικότητα 47 ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως Νοητική Στέρηση, Σύνδρομο Down και με ιδιαίτερη έμφαση στον Αυτισμό, καθώς και άλλες (Εξελικτικές διαταραχές, Μαθησιακές δυσκολίες, Κινητικές διαταραχές κ.α.) ηλικίας 18 ετών και άνω. (Να σημειωθεί σε αυτό σημείο πως βρίσκεται υπό αναθεώρηση και έγκριση, Νέα Άδεια Λειτουργίας, για άλλα 17 νέα συμμετέχοντα Αμεα, ώστε να έχουμε συνολικό δυναμικό συμμετοχής 65 συνολικά εκπαιδευομένους για το Κ.Δ.-Η.Φ.)

Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ

Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ

Τα Τμήματα που λειτουργούν στο Κέντρο αποτελούνται από:

6 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ / ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ / ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ :

Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ

Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ

-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ-ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ:

Παράλληλα με τα παραπάνω παιδαγωγικά τμήματα, παρέχεται Δημιουργική Απασχόληση η οποία αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης. Κεντρικός στόχος αυτής της παραγωγικής διαδικασίας είναι, η παρέμβαση / αντιμετώπιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών δια μέσου της εργασίας και της εκπαίδευσης κοινωνικών κανόνων, οι οποίοι συμβάλλουν στην αυτονομία των εκπαιδευομένων. Τα εργαστήρια μας περιλαμβάνουν:

-Εργαστήριο Ειδών Δώρου / Εποχιακών Μπαζαάρ: όπου πραγματοποιείται εκπαίδευση  κατασκευής και διακόσμησης διαφόρων δώρων, κεριών, γυαλιών, κ.α.

-Εργαστήριο Ανθό-κηπουρικής: οπού πραγματοποιείται εκπαίδευση με εργασίες υπαίθρου και θερμοκηπίου (δενδροκομία, ανθοκομία, κηπευτική). Σε αυτόν τον τομέα σημαντική αναφορά πρέπει να γίνει στην συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το ‘Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών’, όπου έχει εξασφαλιστεί η εξωτερική εκπαίδευση των καταρτιζόμενων σε πραγματικές συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια και στα καλλιεργήσιμα κτήματα του Πανεπιστημίου για 2 ημέρες κάθε εβδομάδα.

Επιπρόσθετα, με στόχο την -όσο το δυνατόν- μεγαλύτερη αυτοεξυπηρέτηση και αυτονομία των εκπαιδευομένων ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε σε:

-Εξατομικευμένα Προγράμματα – (Συντήρηση σχολικών γνώσεων, Κυκλοφοριακή Αγωγή, Εργοθεραπεία).

-Κοινωνικοποίηση – (Επισκέψεις σε Μουσεία-Εκθέσεις, Χώρους Αναψυχής, Θεατρικές Παραστάσεις, Ιδρύματα Ελληνισμού, Εορταστικές Εκδηλώσεις, Εκδρομές, Εκθεσιακές παρουσιάσεις χειροποίητων δημιουργημάτων (ΒΑΖΑΑR).

-Πολιτιστικές Δραστηριότητες – (Θεατρική ομάδα, Ομάδα Παραδοσιακών Χορών, Συμμετοχή σε Εθνικές Επετείους-Παρελάσεις-Καταθέσεις Στεφάνων, Χορωδία).

-ΆθλησηΠροσαρμοσμένες αθλητικές δραστηριότητες (Στίβος, Μπάσκετ, Ποδόσφαιρο, Μπόουλινγκ, Special Olympics).

-Ψυχολογική ΥποστήριξηΣυμβουλευτική Οικογένειας – (Υποστήριξη  ενηλίκων σε ατομικό επίπεδο, Λειτουργία ομάδων ευαισθητοποίησης γονέων σε θέματα ανάπτυξης και διαπαιδαγώγησης παιδιών καθώς και ενδο-οικογενειακών σχέσεων, Καθοδήγηση της οικογένειας για την συμπεριφορά της προς το παιδί και την ουσιαστική συνέχιση της αγωγής του στο σπίτι).

-Κατασκηνώσεις (Ομαδικά Δεκαήμερα Θεραπευτικά Προγράμματα Αναψυχής για θερινές διακοπές και θαλάσσια λουτρά με στόχο την ολόπλευρη και αποτελεσματική ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των αμεα, στο γνωστικό αλλά και στον πρακτικό τομέα για αυτονομία και διαβίωση με άλλα άτομα πέρα από το οικογενειακό περιβάλλον).

Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ

Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ

Ένα ακόμα σημαντικό πρόγραμμα που υλοποιείται στο Κέντρο μας είναι αυτό της καθημερινής Σίτισης των εκπαιδευομένων αμεα με πλήρες και ισορροπημένο διατροφικό γεύμα, που παρασκευάζεται καθημερινά από επαγγελματία μαγείρισσα, σε μια σύγχρονη Κουζίνα / Εστιατόριο που πληρεί τις τεχνικές και υγειονομικές προδιαγραφές που καθορίζονται από την πολιτεία. Στο πρόγραμμα αυτό σιτίζονται καθημερινά 48 και πλέον αμεα, (καθώς και αρκετά μέλη που λόγο απορίας, προβλημάτων υγείας και οικονομικών, υποστηρίζονται από την σίτιση του Κέντρου μας. Επίσης, στα τμήματα του Κ.Δ.-Η.Φ. πραγματοποιείται, 6 μήνη Επιμόρφωση/ Πρακτική Εξάσκηση, Δημοσίου Ι.Ε.Κ (Μεταμόρφωσης, Αττικής), του Τμήματος Σπουδαστών Β. Εργοθεραπείας.

Να σημειωθεί ότι το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Κέντρου πραγματοποιείται από Δευτέρα έως και Παρασκευή από 08.00 – 16.00, και τα Αμεα του Κέντρου μεταφέρονται από και προς τα σπίτια τους με ευθύνη και πούλμαν του Φορέα. Να σας ενημερώσουμε ότι ο Σύλλογος έχει στην κατοχή του και λειτουργεί, 3 Πούλμαν, 57 συνολικά θέσεων.

Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ

Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ

Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ

Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ

Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ

Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ

Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ

Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ

Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ

Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ

Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ

Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ